Telefon

+385 91 5986 899

Telefon
ZATRAŽI PONUDU

ŠIHTERICA – VOĐENJE SATI RADNE SNAGE ZA OBRTE I PODUZEĆA

Evidencija o radnom vremenu

Evidencija o radnom vremenu se može voditi na papiru ili u elektroničkom obliku. Obrazac nije propisan, no propisani su obavezni podaci. Osim tih podataka, poslodavac mora voditi i druge podatke o radnom vremenu od kojih ovisi ostvarivanje prava radnika (npr. podaci koji su ranijim Pravilnikom bili propisani kao obvezni za rad noću, u dana blagdana ili prekovremeno, te za smjenski ili dvokratni rad).

Evidencija o radnom vremenu mora se voditi po razdobljima isplate plaće. Način upisivanja određuje poslodavac. Kod vođenja evidencije na papiru obrtnik može odabrati da li će na jednom listu voditi sve radnike za svaki dan posebno, ili će na jednom listu voditi sve podatke za jednog radnika kroz mjesec dana.

Važno je napomenuti da je novim Pravilnikom propisano kako se podaci moraju upisati na kraju radnog dana, dok je prema ranijem Pravilniku to bilo do kraja slijedećeg dana. Samo iznimno neki podatak koji do kraja radnog dana nije poznat, može se upisati kasnije, ali odmah po saznanju za taj podatak. Nije potrebno upisivati podatke koji ne postoje u nekom mjesecu za određenog radnika (npr. ako nije koristio godišnji odmor, ta će rubrika ostati nepopunjena).

Za radnike na izdvojenom mjestu rada, evidenciju o radnom vremenu može voditi radnik koji na tom mjestu radi, a obrtnik ju je dužan kontrolirati. Obrtnik ima obvezu voditi evidenciju i za radnike koji su članovi njegova kućanstva, ako su u obrtu u radnom odnosu na temelju ugovora o radu. Isto se odnosi i na druge radnike koji samostalno određuju svoje radno vrijeme, ako s njima nije posebno ugovorena samostalnost u određivanju najdužeg trajanja radnog vremena, noćnom radu te dnevnom i tjednom odmoru.Radnici imaju pravo uvida u evidencije o radnom vremenu.

Primjer obrasca (oblik nije propisan) Evidencije o radnicima u privitku.

http://www.hok.hr/press/novosti/novi_propisi/novi_pravilnik_o_evidencijama_radnika_primjeri_obrazaca

 

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Pritiskom na gumb "Prihvaćam" slažete se s korištenjem kolačića u skladu s našom Politikom kolačića.