Telefon

+385 91 5986 899

Telefon
ZATRAŽI PONUDU

SAVJETOVANJA IZ PODRUČJA ENERGETSKI UČINKOVITE GRADNJE

Sve više cijene energenata kao i globalne klimatske promjene glavni su razlozi za promišljanje o našim energetskim potrošačkim navikama. S obzirom da upravo zgrade troše oko 40% od ukupne potrošnje energije i odgovorne su za 36% emisija ugljičnog dioksida, energetski učinkovite stambene zgrade i kuće postaju sve zanimljivije, a njihovi koncepti sve raznolikiji.

 

PRIMJER: IMATE LI PROBLEM SA PLIJESNI I GLJIVICAMA NA UNUTARNJIM PLOHAMA ZIDOVA?

Činjenica je da nikakvi premazi sa unutarnje strane vam ne mogu dugoročno riješiti problem.Takova područja nazivamo “toplinski most”.Toplinski most je manje područje u ovojnici zgrade (obično fasada), kroz koje je toplinski tok povećan radi promjene materijala, debljine ili geometrije građevnog dijela. Zbog smanjenog otpora toplinskoj propustljivosti u odnosu na tipični presjek konstrukcije, temperatura unutarnje površine pregrade na toplinskom mostu manja je nego na ostaloj površini, što povećava opasnost od kondenziranja vodene pare. Postavljanjem izolacije na ovojnici kuće (zidovi, krov, pod) izolirati ćete i većinu toplinskih mostova. Izolacijom toplinskih mostova izbjeći ćete i kondenzaciju na pojedinim dijelovima konstrukcije.

Preporuke za smanjenje utjecaja toplinskih mostova:

– razrada projekta s obuhvatom detaljnog rješavanja svih toplinskih mostova

– postići kontinuiranost ugradbe toplinske izolacije (bez prekida) gdje god je to tehnički moguće

– ako postoji dodatna toplinska izolacija, postaviti je s vanjske strane

– dobro brtvljenje svih spojeva

– prozore ugraditi u ravnini s vanjskom toplinskom izolacijom, ako ista postoji

– toplinski izolirati kutije za rolete

– ugrađivati elemente za prekid toplinskih mostova kod prodora građevnih dijelova slabih toplinsko-izolacijskih svojstava kroz vanjski omotač zgrade (npr. prodor armirano betonske stropne ploče)

– toplinski izolirati podnožje (“sokl”) zidova, a toplinsku izolaciju provući dijelom preko temelja

– zone zidova negrijanih ili otvorenih prostora koji se nastavljaju u grijane prostore, obavezno toplinski izolirati u dužini najmanje 50 cm od spoja konstrukcija (produljenje toplinskog mosta)

 

UZ NAŠU PREPORUKU RIJEŠITE SVAKI PROBLEM! Zanimaju li vas ostale informacije iz područja energetski učinkovite gradnje, slobodno nam se javite!

 

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Pritiskom na gumb "Prihvaćam" slažete se s korištenjem kolačića u skladu s našom Politikom kolačića.